Voor 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten
- 300 a 350 gram rijpe zachte mispels
- ½ kopje water
- 5 ½ eetlepels ongeraffineerde suiker
- 1 theelepel vanillepasta of vanille-extract
- ½ theelepel gemalen kaneel
- ½ theelepel vers geraspte nootmuskaat
- Fijngeraspte schil van ½ citroen
- 2 grote eidooiers en eiwitten, gescheiden in twee verschillende kommen
- 1 pak appeltaartdeeg of 1 pak kruimeldeeg
- Extra’s: 1 theelepel vanillepasta of -extract
- Ahornsiroop om er overheen te serveren
- Een vleugje zout (optioneel)
Mispels zijn meestal niet rijp genoeg om te eten als ze voor het eerst uit de boom worden geplukt. Ze moeten dan nog wat na worden gereipt, waardoor ze zacht en zacht worden. Om dit te doen, kun je de mispels een paar weken in een doos of een papieren zak doen. Afgesloten houden om fruitvliegjes te voorkomen en op een koele plaats zetten.
Controleer de mispels om de paar dagen of ze klaar zijn. Je zult het niet alleen kunnen zien omdat ze niet langer hard zijn, maar ook omdat ze donkerder van kleur worden en er vaak sap uit de bovenkant lekt.
Voorbereiding
- Schil de mispels en verwijder de zaden.
- Doe het vruchtvlees in een pan met ½ kopje water en 5 eetlepels ongeraffineerde suiker, en bewaar de resterende ½ eetlepel suiker voor later.
- Voeg de kruiden en de citroenschil toe en zet op het vuur tot het water begint te koken. Zet het vuur laag en laat het ongeveer acht tot tien minuten koken. Roer af en toe even door om aanbakken te voorkomen.
- Laat het mengsel ongeveer een half uur afkoelen voordat u de dooiers van de gescheiden eieren toevoegt. Als je de dooiers toevoegt terwijl het mengsel nog heet is, zullen ze gewoon koken en dat is niet de bedoeling, dus wees geduldig.
- Terwijl je wacht tot het mengsel is afgekoeld, rol je het deeg uit zodat het in één grote of vier kleine taartvormen past. Vet en bekleed elk van de blikken, dek af en plaats ze een half uur in de koelkast.
- Zet vervolgens de oven aan op 200°C, voeg dan de dooiers toe aan je mispelmengsel en pruttel op laag vuur gedurende ongeveer twee tot drie minuten tot het dik en romig is.
- Schep het mispelmengsel in elke taart en bak voor ongeveer 30 minuten. Tip
- Haal de taartjes voorzichtig uit de oven.
- Klop de eiwitten in een zeer schone kom totdat ze net stevig beginnen te worden en voeg dan geleidelijk de ½ kop suiker en de extra vanille toe. Blijf kloppen tot er pieken ontstaan.
- Schep het opgeklopte eiwit over de taartjes en bak ze 5 minuten.
- Deze taartjes kunnen ook direct uit de oven geserveerd worden en giet er in dat geval nog wat ahoornsiroop overheen.